mulitpla skleroza, neuronet.rs, freepik

Dobro prospavana noć jedan je od najvažnijih načina za napredak u lečenju multiple skleroze. Od vitalnog je značaja za poboljšanje zdravih kognitivnih funkcija, mentalnog zdravlja, kardiovaskularnih i mišićnih kapaciteta, kao i nivoa energije.

Probleme sa snom ima dosta osoba koje žive sa MS, jer je za dobro prospavanu noć potrebno više od zdrave rutine (redovan raspored spavanja, izbegavanje uređaja i televizora pre spavanja itd.). Moguće je da, budući da lezije mogu zahvatiti bilo koje područje mozga, MS može direktno da utiče na cirkadijalni ritam i kvalitet spavanja.

Problemi koji nastaju kao posledica MS, poput bola, spastičnosti mišića, učestalog mokrenja, promene raspoloženja i sindroma nemirnih nogu, često doprinose nemirnom snu i okretanju i nameštanju u toku spavanja. Takođe, dosta lekova koji se koriste u okviru terapije MS mogu dodatno da pogoršaju kvalitet sna.  

S obzirom da postoji mnogo faktora koji u tiču na kvalitet sna kod osoba sa MS, neophodno je da osim simptoma lošeg sna lečimo i njegove uzroke.

Poželjno je da sve svoje simptome i zabrinutosti saopštite svom lekaru, kako biste zajedno mogli da napravite sveobuhvatan plan spavanja koji je pravi za vas.

U nastavku delimo pet načina za rešavanje simptoma lošeg spavanja kod osoba sa MS koji mogu da vam pomognu da poboljšate san, ali i zdravlje i život sa MS.

1. Razgovar sa stručnjakom za mentalno zdravlje

Depresija je jedan od najčešćih poremećaja MS-a i uobičajeni je faktor koji dobrinosi nesanici i poremećajima spavanja. Međutim, pomoć postoji.

Iako postoji dosta toga što možete sami da učinite za svoje mentalno i emotivno zdravlje – poput brige o zdravlju, posvećivanja iskustvima koji oplemenjuju vaš život i investiranje u pozitivna prijateljstva i odnose – dosta je korisno konsultovati se sa profesionalcima.

Moguće opcije su:

  • razgovor s psihologom
  • razgovor sa psihijatrom o prepisanim lekovima
  • rad sa kognitivno-bihevioralnim terapeutom

Kognitivno bihevioralna terapija je jedan oblik terapije razgovorom koja se fokusira na podsticanje promene neželjenih misaonih obrazaca u neke koji bi bili korisniji za život pacijenta. Ova terapija promoviše upravljanje bolom, smanjenje depresivnih simptoma i smanjivanje nivoa anksioznosti. Štaviše, studija objavljena u maju 2020. godine pokazala je da kognitivno bihevioralna terapija smanjuje jačinu nesanice, poboljšava kvalitet sna i smanjuje nivo umora.

2. Adekvatne fizičke aktivnosti

Naučno je dokazano da fizička aktivnosti poboljšava kvalitet sna kod osoba s MS-om.

Normalno je nemati želju za vežbanjem kada je nivo umora i simptoma MS-a povećan, a nivo telesnih funkcija nizak. Međutim, lekari ističu da je važno integrisati neki oblik prigodnih vežbi u svakodnevni život. Na primer, vežbe uz pomoć štapa ili u sedećem položaju su efikasne tokom napada ili kada su fizičke sposobnosti osobe sa MS ograničene. Takođe, svaki vid i svaka količina vežbi pomaže sa snom. Fokusirajte se na male, izvodljive vežbe, poput nekoliko dnevnih šetnji hodnikom, jutarnjeg istezanja, ili nekoliko kružnih pokreta rukom kako biste razdrmali mišiće prilikom dugog rada za kompjuterom. 

Cilj ovih vežbi nije bol u mišićima, već pokretanje cirkulacije u nogama i rukama, ispuštanje endorfina i neurotransmitera, koji mogu da vam pomognu da bolje spavate.

Kako bi vežbe bile najdelotvornije, potrebno je samo da ih izvodite nekoliko sati pre spavanja.

3. Multidisciplinarni pristup lečenju bola

Kod većine osoba sa MS bol, peckanje i spastičnost u mišićima se iznenadno javlja u toku noći. Iako se nivo bola menja i tokom dana, ljudi su opušeniji tokom noći pa je i njihova usredsređenost na simptome veća. 

Pre nego pribegnete lekovima za ublažavanje bolova, najbolje je da se posavetujete sa lekarom o drugim opcijama i da se ne ograničavate samo na lečenje lekovima. Odlična terapija protiv bolova može da obuhvata i akupunkturu, masaže, meditaciju i fizički terapiju. Skorija istraživanja pokazala su da injekcije za blokadu nerava i botoks mogu da pomognu pri ublažavanju lokalizovanih bolova i spastičnosti mišića.

Na kraju, mnogi lekovi koji se ne odnose na lečenje bola, kao što su antidepresivi, takođe mogu da se koriste pri promeni načina na koji telo obrađuje signale bola.

4. Kontrola bešike i creva

Disfukncija bešike i creva uobičajeni je simptom multiple skleroze, a kada često i hitno morate da idete u toalet prilično je teško da postignete dug, neprekidan san. Međutim, ograničavanje unosa kofeina i alkohola, kao i izbegavanje duvana, masne hrane kao i potpuno izbegavanje hrane i pića nekoliko sati pre odlaska u krevet mogu dosta da pomognu.

Ako imate problema sa bešikom i crevima potrebno je i da razgovarate sa lekarom jer neki lekovi mogu da povećaju nagon za mokrenjem, pa doktor može da predloži izmenu u rasporedu terapije ili promenu leka. Ako je potrebno, konsultujte se sa urologom ili gastroenterologom koji mogu da vam pomognu da identikujete moguće intolerancije na određene namirnice, da ustanove postojanje problema sa varenjem i nauče vas kako u potpunosti da ispraznite bešiku i creva prilikom odlaska u toalet.

5. Proverite nivo vitamina u organizmu

Nizak nivo vitamina D predstavlja faktor rizika i za MS ali i za pogoršanje simptoma MS. Osim toga, nedostatak ovog vitamina je siguran put ka insomniji. Ako imate sindrom nemirnih nogu tokom noći bilo bi poželjno da proverite gvožđe, jer smanjen nivo gvožđa u organizmu može da izazove probleme sa spavanjem i sindrom nemirnih nogu.

Nakon provere nivoa vitamina, vaš lekar može da vas posavetuje kako na najbolji način da nadoknadite ono što vašem organizmu nedostaje. Pa tako, gvožđe možete da nadomestite konzumacijom crvenog mesa i mahunarki, dok se vitam D najefikasnije nadoknađuje unosom mlečnih proizvoda i lisnatog povrća, ali i izlaganjem sunčevim zracima. Anemija izazvana manjkom gvožđa, gde telo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji trasportuju kisonik kroz telo, takođe može da izazove ekstremni umor. A postoji dosta studija koje su potvrdile da je anemija usko povezana i ukazuje na MS. Ako se uspostavi da imate neki oblik anemije, vaš lekar će odrediti da li je problem moguće rešiti ishranom ili je potrebna suplementacija.

Ako vam simptomi MS onemogućavaju da se dobro naspavate, ne treba da očajavate. Najvažnije je da znate da rešenje postoji i da je potrebno samo da, u saradnji sa svojim lekarom, krenete sa njegovim pronalaženjem.

Izvor: Healthline.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here