Trudnica
unsplash.com

Multipla skleroza (MS) je hronična degenerativna bolest koja se javlja tri puta češće kod žena nego kod muškaraca. Bolest se kod dama često dijagnostikuje u reproduktivnoj dobi, što može povećati strepnje u vezi sa rađanjem deteta. Žene su često zabrinute da možda neće uspeti da zatrudne ili zadrže trudnoću, da rađaju zdravu decu ili brinu o detetu dok leče hroničnu bolest.

Mnoge žene takođe brinu da trudnoća, porođaj, pa čak i roditeljstvo mogu negativno uticati na njihovo zdravlje nakon što im je dijagnostikovana MS. Jedno istraživanje pokazalo je da je više od jedne trećine žena sa MS odlučilo da neće imati dece ili da će promeniti vreme kada su u pitanju planovi za roditeljstvo.

Žene sa MS često imaju zdrave trudnoće

Iako postoje određeni jedinstveni izazovi sa kojima žene sa MS mogu da se suoče ako odluče da imaju decu, one često imaju nekomplikovane trudnoće i porođaje. „Moj lekar me je podržavao u želji da zatrudnim i sigurno bi tako bilo i za naredne trudnoće ako bih to želela“, rekla je dama kojoj je MS dijagnostikovana sa 25 godina, nekoliko godina pre nego što je počela da razmišlja o zasnivanju porodice.

Prema dr Erkanu Bujuku, reproduktivnom endokrinologu iz bolnice Maunt Sinaj (Mount Sinai) iz Njujorka, MS ne sprečava trudnoće niti povećava rizik od nezdrave trudnoće. Otvorena komunikacija, snažan sistem podrške i izrada plana za pre, tokom i posle trudnoće važne su stvari koje žene treba da imaju na umu dok razmišljaju o trudnoći.

Postoji nekoliko specifičnih stvari na koje bi žene trebalo da obrate pažnju kad razmišljaju o trudnoći.

Kako trudnoća utiče na uzimanje lekova? Pojedini lekovi za MS mogu biti nebezbedni tokom trudnoće i tokom dojenja. Medikamenti za MS sadrže deo na etiketi posvećen trudnoći i dojenju, koji pomaže kod donošenja individualnih odluka za žene sa MS. Važno je sarađivati sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da radite sve što je u vašoj mogućnosti da povećate šanse za zdravu trudnoću i dete, istovremeno vodeći računa i o MS.

Kako ćete se osećati tokom trudnoće ako imate MS? Mnoge žene mogu da imaju manje relapsa dok su trudne, ali, bez obzira na to, žene sa MS koje su trudne možda neće doživeti olakšanje. Doktor Bujuk kaže da je „ponašanje dama pre trudnoće najbolji pokazatelj kako će se osećati tokom i posle trudnoće“.

Budući da je umor uobičajen za one koji imaju MS, a takođe je uobičajen tokom trudnoće, planiranje načina kako se nositi sa umorom može da olakša trudnoću i roditeljstvo. Na primer, traženje pomoći od ljudi u vašoj mreži za podršku može da vam pomogne da sačuvate energiju. Ako postoje aktivnosti za koje znate da pomažu u obnavljanju vaše energije, trebalo bi da razmislite i o tome kako redovno da uključite te stvari u svoju rutinu dok prolazite kroz trudnoću i roditeljstvo.

Šta će se dogoditi nakon trudnoće? Relapsi nakon trudnoće javljaju se kod otprilike trećine žena sa MS, pa je važno da te žene razumeju da mogu da imaju manje relapsa tokom trudnoće, a češći relapsi će se verovatno vratiti tri do šest meseci posle porođaja. „Žene sa MS imaju manje relapsa tokom svog trećeg tromesečja“, kaže dr Bujuk i dodaje da će relapsi biti češći ubrzo nakon porođaja, verovatno zbog hormonskih promena u telu.

Dojenje je još jedno pitanje nakon porođaja koje treba razmotriti. Kao što je prethodno pomenuto, svi lekovi za MS deo na etiketi o trudnoći i dojenju. Žene sa MS ohrabruju se da razmisle o tome da li je dojenje nešto što im je važno, a ako jeste, da o tome razgovaraju sa svojim lekarom.

Depresija nakon porođaja javlja se često, a žene sa MS imaju povećan rizik. Izuzetno je važno da budu svesne kako se osećaju posle trudnoće i da razgovaraju sa svojim lekarom ako imaju znakove depresije kako bi ovi problemi mogli da se reše brzo i na odgovarajući način.

Kako se menja rutina u vezi sa zdravstvenom negom? Trudnoća znači češći odlazak kod lekara na preglede. Međutim, kod trudnica sa MS veoma je važna koordinacija lekara iz različitih oblasti kako bi svaki specijalista imao odgovarajuće informacije u cilju pružanja adekvatne nege svom pacijentu.

Uobičajeno je da žene sa MS zasnivaju porodice, a MS ne utiče posebno na trudnoću ili na bebu. Žene sa MS koje žele da zatrudne treba da razgovaraju sa svojim lekarom kako bi započele planiranje kako najbolje pristupiti trudnoći, porođaju i postporođajnom periodu.

Izvor: multiplesclerosisnewstoday.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here