multipla skleroza, neuronet.rs

Multipla skleroza (MS) je kompleksna bolest, koja ima mnoge simptome. Oni mogu biti različiti u različitim fazama bolesti, a u početku najčešće se javljaju slabost, trnjenje, zamućenje vida i umor. Svi ovi simptomi značajno utiču na kvalitet života osobe sa MS-om, pa je zato važno da porodica i partner imaju razumevanja i prilagode aktivnosti njenim potrebama i željama. Evo kako možete da budete najbolja podrška svom bliskom članu porodice koji ima MS.

Fizičke aktivnosti i četiri zlatna saveta

Dva najčešća simptoma MS-a su umor i problemi sa kretanjem, koji utiču na sposobnost osobe da se bavi određenim aktivnostima, poput šetnje ili vožnje bicikla. Fizičke sposobnosti pojedinca mogu da variraju u zavisnosti od forme MS-a koju imaju, stadijuma bolesti i simptoma svakog dana. 

Osobe sa MS-om mogu da osećaju vrtoglavice, nestabilnost pri hodu, zamor, ukočenost i grčenje mišića i svi ovi simptomi mogu da otežaju ili da učine kretanje neprijatnim. Zato je važno da partner ili članovi porodice sve ovo imaju u vidu kad planiraju zajedničke aktivnosti. Osobama sa MS-om možete pomoći i olakšati im život ako se pridržavate sledećih saveta:

  • Slušajte ih: osobe sa MS-om najbolje znaju svoje simptome i to kako utiču na njihov svakodnevni život. Znaju svoje granice i zato je važno da ih slušate, i njih i njihove potrebe.
  • Manje je više: porodično usvojite ovaj pristup. Kad se vaš blizak član porodice sa MS-on ne oseća dobro i nema snagu za određene fizičke aktivnosti, usredsredite se na sitna zadovoljstva. Predložite aktivnosti koje ne zahtevaju mnogo energije ili kretanja. Na primer, umesto odlaska u bioskop, isplanirajte filmsko veče kod kuće.   
  • Prilagodite se: iako osoba sa MS-om možda ne želi da joj bolest diktira život, vi kao njen partner treba da se prilagodite i budete glas razuma. Ako se ne oseća dobro tog dana, odložite zakazane aktivnosti, iako ona to možda tad ne želi.
  • Budite strpljivi:  zbog simptoma koji utiču na koordinaciju pokreta ili razumevanje, osoba sa MS-om može se kretati, razmišljati ili govoriti sporije nego inače. Budite strpljivi i sačekajte da uradi stvari svojim tempom.

Mentalne i unutrašnje borbe

MS na svakoga utiče različito. Za mnoge ova dijagnoza i život sa njom predstavlja veliki emotivni izazov. Osobe sa MS-om mogu da se osećaju tužno zbog svoje dijagnoze.  Mogu da budu anksiozne ili depresivne ako dođe do progresije stanja. Česte su i promene raspoloženja, a oko 10 odsto osoba sa MS-om ima i tzv. pseudobulbarni afekt. To je stanje u kom osobe doživljavaju nesklad između toga kako se osećaju i kako pokazuju emocije. Na primer, mogu da se smeju u određenoj situaciji, iako im tad ništa nije smešno.

Zato da biste osobama sa MS-om pomogli da se osećaju bolje i da sačuvaju mentalno zdravlje, sledite ove preporuke:

  • Razgovorajte samo onda kad su oni spremni za to: ako je neko tek saznao za svoju MS dijagnozu, možda još uvek nije spreman da priča o njoj. Ne vršite pritisak da govori o svom stanju ako ne želi. Umesto toga recite mu da ste tu uvek da ga saslušate kad poželi da razgovora o tome.
  • Trudite se da vodite normalan život:  iako MS zahteva prilagođavanje svih u porodici, važno je da osobu sa takvim stanjem ne tretirate kao da ništa ne može sama da uradi. Previše zaštitnički stav joj neće biti od pomoći, pa se trudite da vodite normalan život pružajući podršku osobi sa MS-om kad god joj je potrebna.   
  • Izbegavajte „toksičnu pozitivnost“: to je stanje kad pojedinci nastoje da budu pozitivni sve vreme, čak i u situacijama koje bi većinu rastužile ili naljutile. Tako se stvara pritisak, pa osobe sa MS-om mogu da prikriju kako se zaista osećaju. Iako u teškim situacijama treba tražiti pozitvne stvari, važno je ne bežati od istine i otvoreno razgovarati o poteškoćama. 
  • Aktivno slušajte: sve što nam je nekad potrebno jeste da nas neko sasluša, posebno u teškim situacijama. Zato kad razgovarate sa svojim bliskim članom porodice koji ima MS imajte to u vidu. Slušajte ga i umesto da dajete savete, postavljajte pitanja ili se samo složite sa njim da mu jeste bilo teško u poslednje vreme, ali da će i to proći.    

MS i intimnost

Sve osobe sa MS-om ne moraju da imaju problem sa intimnošću i seksualnim životom, ali to stanje svakako može da utiče i na ovaj aspekt odnosa. MS može doprineti problemima intimnosti zbog sledećih stvari:

  • promena u nervnom sistemu koje menjaju seksualnu funkciju ili osećaj
  • fizičkih simptoma koji indirektno utiču na seks, kao što su umor ili slabost mišića, ili emocionalnih faktora, poput anksioznosti i zabrinutosti za sliku tela. 

Ako dođe do ovih poteškoća, važno je da iskreno razgovarate sa partnerom bez osude. Možete da potražite i stručnu pomoć, kako biste lakše našli rešenje i nastavili normalan život. 

Rezime

Veza ili život sa osobom koja ima MS predstavlja izvor sreće i zadovoljstva, isto kao i sa osobama koje nemaju ovo stanje. Kad nekog volite, tu ste uvek za njega. Ako vaš partner ima MS, važno je samo da imate razumevanja i da prilagodite zajedničke aktivnosti novonastalim okolnostima. Budite strpljivi, prilagodite se i pružite mu podršku.   

Izvor: medicalnewstoday.com

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here