život sa MS

Amerikanka Džil Koziol živi u Kaliforniji sa mužem i dvoje dece. Suosnivač je i direktor firme „Motherly“, koja se bavi osnaživanjem žena i majki. Takođe, svojim delovanjem pomaže i  osobama koje žive sa multiplom sklerozom (MS) jer je i njoj ova bolest dijagnostikovana pre nekoliko godina.

„Pre tri i po godine moj život se potpuno promenio. Otvorila sam firmu, uložila sam svu svoju snagu u nju, a kod kuće sam imala dvoje male dece. Ali bila sam srećna jer sam uživala u tom uzbudljivom i intenzivnom periodu svog života“, kaže Džil.

Međutim, jednog jutra kad je sela za kompjuter da radi primetila je zamućenje u desnom oku, ali pošto je imala mnogo posla, ignorisala je to jer je mislila da je nešto trenutno. Ipak, kako je zamućenost u oku i sutradan bila prisutna, rešila je da poseti oftalmologa.

„Posle brojnih pregleda i konsultacija sa oftalmologom i neurooftalmologom, lekari su mi rekli da imaju ideju šta bi to moglo da bude, ali su želeli da uradim magnetnu rezonancu. Pomenuli su više mogućih dijagnoza, uključujući i MS. U tom trenutku, kroz glavu mi je prošla moja porodična istorija autoimunih bolesti – rođak sa Hašimotovom bolešću, drugi sa celijakijom, ujak sa lupusom i tetka sa MS“, priseća se Džil u razgovoru za sajt „Healthy Women“.

Uvek sam bila zdrava, kako mogu da imam MS

I dan-danas se jasno seća trenutka kad su je lekari pozvali zbog rezultata magnetne rezonance. Našli su joj 8 do 10 lezija u mozgu, uključujući jednu aktivnu leziju na desnom optičkom nervu, koja je izazivala probleme sa vidom. Iako su njeni simptomi svi više ličili na MS, bili su potrebni još neki testovi da bi lekari postavili potpunu dijagnozu.

„Iako sam se donekle psihički pripremila za ozbiljnu dijagnozu kao što je MS, u tom trenutku bila sam emotivno potrešena do srži. Uvek sam bila zdrava, vodila sam računa šta jedem i brinula sam o svom zdravlju. U trenutku kad mi je lekar saopštio da imam MS, ceo moj svet je jednostavno stao“, kaže Džil.

život sa MS
Ilustracija, foto Freepik/schantalao

Seća se da je tih dana čitala knjigu „Kada dah postane vazduh“ od Pola Kalanitija, u kojoj opisuje osećaj dubokog gubitka koji čovek doživi sa neizlečivom medicinskom dijagnozom, a zbog snova o kojima je sanjao. Zatekla je sebe kako tuguje za budućnošću jer nije znala šta je čeka.

„Kada vam se u Kaliforniji dijagnostikuje MS, suočeni ste sa opcijama lečenja i od vas se traži da izaberete lek. To je za mene bila zastrašujuća perspektiva jer morate da odlučite koje rizike ćete preduzeti i koliko ste spremni da žrtvujete da biste uzeli ove lekove. Razmišljala sam o najefikasnijem i najagresivnijem planu lečenja, kako bih što pre stavila MS pod kontrolu. I tako sam i izabrala terapiju, koju su moji lekari podržali, a imala sam sreću i što ju je moje zdravstveno osiguranje pokrivalo“, ističe Džil.

Od pojave simptoma do dijagnoze za 10 dana

Svesna je da ovo nije tipična priča o MS. Imala je sreću da joj je dijagnoza postavljena vrlo brzo – od pojave simptoma do potpune dijagnoze prošlo je svega 10 dana. Takođe, vrlo brzo je dobila terapiju, pa joj se MS simptomi nisu pogoršali. Sada uživa, nema progresiju bolesti i vid joj je znatno bolji. Oseća jedino skoro neprimetnu slabost u šaci i stopalu na dominantnoj strani, ali u šali kaže da je to čini uravnoteženijom osobom.

„Pala sam na kolena kada sam saznala da imam MS. Tad sam otišla na internet i videla sam samo priče ljudi koji se pate. Nisam pročitala nijednu priču punu nade i optimizma i osećala sam se tako poraženo i uplašeno. Zato sada delim svoje iskustvo jer, iako živim sa MS, uživam u životu i radim posao koji volim. To pokušavam da prenesem i na sve druge ljude sa MS koje srećem jer ne morate da budete definisani svojom bolešću i dijagnozom. Ne dam da me bolest sputava i želim da drugi osete nadu i da vide da je moguće napredovati u životu sa MS“, pojašnjava Džil na kraju.

Izvor: healthywomen.org

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here