Uvodna reč

0
2184

Dragi prijatelji,

Kažu da je multipla skleroza (MS) bolest sa hiljadu lica. Upravo zato naša spoznaja o ovoj bolesti treba da bude naše najjače oružje. Na ovom sajtu probali smo da prikupimo sve informacije o multiploj sklerozi koje mogu biti korisne ne samo osobama sa MS-om, već i onima koji brinu o njima, a verujemo da će biti korisno i kolegama, zdravstvenim radnicima. Informisanost i edukacija o bolesti je važna odskočna tačka ka prihvatanju dijagnoze i životu sa njom jer MS nije presuda već dijagnoza sa kojom se živi.  Iz ugla osobe sa MS-om od velike je važnosti zaposlenost, jer to znači i očuvanje društvenih veza, potvrdu vrednosti pojedinca i znak prihvatanja obolelog kao podjednako vrednog i važnog člana zajednice.

Procenjuje se da u Srbiji 9.000 ljudi živi sa ovom dijagnozom, a za sada svaki deseti bolesnik dobija terapiju. Obično se o ovome kao i ostalim problemima sa kojima se pacijenti susreću najviše govori svake poslednje nedelje u maju kada Međunarodna Federacija multiple skleroze obeležava Svetski dan MS-a. Ovaj sajt je naša prva stanica da se o problemima osoba sa MS-om govori svaki dan. Dobri uslovi lečenja i dostupnost zdravstvene nege, za  sve osobe sa MS-om treba da bude naš zajednički cilj – lekara, države, zdravstvenog sistema kao i udruženja pacijenata.

Bolest se nužno odražava na partnerske i roditeljske odnose. Za članove porodice je važno da svet pogledaju vašim očima i da se prilagode novim okolnostima. Psihološka podrška ima poseban značaj u stadijumu postavljanja dijagnoze, tj. suočavanja sa dijagnozom. Tu je i veliki značaj porodičnog savetovanja i psihoterapije, koja za cilj ima da održi porodični sistem i obezbedi bolju ravnotežu i adaptaciju. Preporučujem da se priključite Udruženju obolelih od MS-a i kroz savetovanja i tribine ostvarite lični kontakt sa onima koji imaju slične poteškoće. Ovekav pristup će sigurno uticati na jačanje vaših mentalnih kapaciteta i veću borbu zajednice u javnosti i pristupu novim terapijama.

Kroz tekstove lekara, lična iskustva obolelih i negovatelja na ovom sajtu, želimo da osobama sa MS-om pružimo podršku i snagu da svaka nova stvar koju urade na poboljšanju stanja bude velika pobeda u tom danu. Nema velikih i malih, svaka pobeda je važna. Ima padanja, ali se računa samo ponovno ustajanje nakon toga.

Budite što je moguće aktivniji, održavajte normalnu telesnu težinu, budite mentalno aktivni, izbegavajte duvanski dim i alkohol. Držite se saveta svog lekara neurologa i pravilnog uzimanja  terapije. Nadamo se da će vam saveti iz sekcije sajta – Živeti sa MS biti dobar priručnik za očuvanje duha i mentalnog zdravlja.

Do sledećeg čitanja!

Prof. dr Jelena Drulović, neurolog Instituta za neurologiju KC Srbije

OSTAVI PORUKU

Please enter your comment!
Please enter your name here